Over Masterskip

Hoe Masterskip is ontstaan

Het is 2012. Er is een groepje gepassioneerde docenten en zeilers. Ze bespreken wat hen diep van binnen bezighoudt: een nieuwe vorm van maatwerk in het voortgezet onderwijs. Waarbij persoonlijk leiderschap, teamwork en sociale ontwikkeling de boventoon voeren. Een combinatie van theorie en praktijk op een bijzondere en uitdagende locatie. Zo ontstaat in 2013 het idee om leerlingen van allerlei scholen tijdens schooltijd mee te nemen op een groot zeilschip en hun onderwijs aan boord te laten plaatsvinden. De leerlingen leren dan van de omgeving waar ze in rond varen. Ze steken oceanen over en bezoeken inheemse volken en culturen. De wereld wordt hun klaslokaal.

Masterskip nu

Masterskip is nu een organisatie die reizen aanbied voor leerlingen van 4 havo en 4/5 vwo. Je gaat dan vijf weken, met 30 andere leerlingen (trainees) naar de Cariben om daar te zeilen. Dit doe je op een Tall ship, in mijn geval de Artemis.

 De reizen hebben elk een verschillend karakter. Ze vinden plaats tijdens de maanden november tot en met mei. Vaar je mee met Masterskip, dan ervaar je hoe theorie tastbaar wordt in de dagelijkse praktijk op zee. Je leert van alles over de eilanden (bv Jamaica, Cuba en Suriname), de natuur, de cultuur en de geschiedenis. 

School gaat tijdens de reis dus gewoon door. Je hebt zes dagen in de week, vier uur zelfstudie per dag, waarbij docenten aanwezig zijn om je te begeleiden en vragen te beantwoorden. Vooraf maak je hiervoor een plan van aanpak. Naast de zelfstudie zijn er ook verdiepende of verbredende lessen, die worden gekoppeld aan het leven aan boord. Denk hierbij aan navigatie, krachten die spelen bij zeilen, de techniek aan boord, meteorologie, de samenstelling van het zeewater en de bestudering van het zeeleven. Op iedere zesde schooldag worden de meegenomen toetsen afgenomen. 

Om deze reis te kunnen doen, had ik toestemming nodig van school. Gelukkig heb ik deze gekregen. 

Het leven aan boord

Tijdens een Masterskip reis zit je soms wel meerdere weken op zee zonder land te zien. Dat is niet erg, want aan boord ben je de hele dag bezig. Leren, wachtlopen, zeilen, schoonmaken, je hoeft je nooit te vervelen. Er is geen WIFI aan boord. 1x in de week heb je contact met thuis door het sturen van een sailmail.